Jan de Bie

Als jongen wandelt Jan de Bie (1946-2021) al door het Bossche Broek, het natuurgebied bij zijn geboortestad Den Bosch. Vooral het Dooibroek, onderdeel van dit uitgestrekte landschap, trekt hem aan, en vormen de inspiratie voor de schilderijen en tekeningen waarmee hij in 1973 afstudeert aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Langzaam maar zeker komen er meer onderwerpen bij waar hij, als hij ze eenmaal ontdekt heeft, steeds weer naar terugkeert, soms decennia lang. Duiven bijvoorbeeld, of boekenkasten. Of het literaire labyrint van James Joyce’s meesterwerk Ulysses. Bij ieder onderwerp, of het nu bibliotheken zijn, schilderijenverzamelingen, duivenhokken of zijn eigen atelier: steeds ontdekt hij weer nieuwe facetten en andere perspectieven. Soepel wisselt hij tussen uiteenlopende technieken, die elk een eigen karakter geven aan het werk. De fijne pentekeningen waarin hij Elvis Presley honderden keren tekent, de brede penseelstreken van zijn landschappen op paneel, het duizelingwekkende lijnenspel van de linosnedes van bibliotheken en boekhandels: hij beheerst al deze technieken meesterlijk en weet er zijn eigen, unieke handschrift aan te geven. 

De binnenruimtes die hij tekent en schildert zijn vaak van onder tot boven gevuld met de voortbrengsels van de menselijke geest. Ideeën gevat in woorden, in boeken, beelden vastgelegd op schilderijen. Tjokvol, maar niet benauwend: het zijn ruimtes waar de mens spelenderwijs kan denken en fantaseren en onbegrensd kan reizen in zijn gedachten. Dat onbegrensde karakteriseert ook zijn landschappen, die je ‘buitenruimtes’ kan noemen: open, weids en uitnodigend tot ronddwalen.

Jan de Bie exposeert regelmatig in zijn eigen stad Den Bosch. In 2013 maakt hij blijvende muurschilderingen voor de overgang tussen het vernieuwde Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch. Hij heeft overzichtstentoonstellingen in Nijmegen (Commanderie van Sint Jan, 1989) Venlo, (Museum Van Bommel van Dam, 2004) en Breda (Breda’s Museum, 2014-15). Van 1988 tot 2008 is hij docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda op de afdeling autonome kunst. 

Deze website geeft een indruk van de grote rijkdom van het werk van Jan de Bie.